2. razred se odpravi na Celjski grad

Med pogovorom o prometni varnosti s Pasavčkom smo dobili idejo, da bi se peljali na izlet s Celjskim mestnim avtobusom Celebus. Pa to sploh ni bilo tako enostavno. Najprej smo morali pridobiti vozovnice/kartice, da smo lahko nanje naložili denar za dnevne vozovnice. Kartice so nam podarili v sodelovanju Mestna občina Celje in podjetje Nomago. V torek smo odšli na avtobusno postajo, kjer je vsak učenec na kartico naložil 1€za dnevno vožnjo.

Komaj smo čakali četrtek, ko smo se v šoli pogovorili o prometni varnosti in pravilih obnašanja, vzeli malico in se odpravili na avtobusno postajo. Z nestrpnostjo smo čakali naš avtobus in z navdušenjem nato stopili nanj. Vsak je odčital svojo kartico in se namestil na svoj stol. Vožnja je bila res nekaj posebnega…

Avtobus nas je pripeljal do železniške postaje, kjer smo imeli čas, da pojemo malico. Nato smo si ogledali železniško postajo. Sprehodili smo se skozi čakalnico, so ogledali perone in podhod. Ogledali smo si nekaj prihodov in odhodov vlakov, poslušali nagovore po zvočniku… Sprehodili smo se tudi po podhodu do stare parne lokomotive, si jo ogledali in se pogovorili kako so ljudje potovali nekoč in kako danes…

Celebus nas je pripeljal na našo končno točko – Stari Grad. TIC Celje nam je omogočil brezplačen vstop, prijazna gospa pa nas je obdarila s kronami in pahljačami, da smo se počutili prav grofovsko. Povzpeli smo se na Friderikov stolp, se sprehodili po obzidju. v Pelikanovem stolpu smo si ogledali viteške oklepe, sobo pisarja in grofovsko jedilnico.

Ogledali smo si močne stene gradu in si na razgledni točki s ptičje perspektive ogledali mesto Celje. Čas nas preganjal, tako da smo morali zaključiti naš ogled, da ne bi zamudili avtobusa.

Dan je bil poln zanimivih dogodivščin, le prehitro se je končal… tako hitro, da že načrtujemo nov izlet…

Dostopnost