Domsko ustvarjanje v aprilu

V domu smo v okviru pojekta EU vas izdelali podobo bika. Letošnja država, ki jo je predstavila naša šola je namreč Španija. Bik je eden izmed najbolj prepoznavnih simbolov te države. Odločili smo se izdelati silhueto bika, ki jo lahko srečamo po vsej Španiji. Ob glavnih cestah namreč naletimo na reklamne panoje v obliki bika. Sprva so bili ti panoji namenjeni reklamiranju alkoholne pijače. Sčasoma so v Španiji prepovedali kakršnokoli reklamiranje alkoholnih pijač ob cestah in odstranili reklamne panoje s takšnimi vsebinami. Glede na to, da se je podoba bika zelo vsidrala v zavest ljudi, so reklamne panoje v obliki bika ohranili. Seveda brez kakršnekoli reklamne vsebine. Tako so ti panoji postali del pokrajine z estetskim oziroma kulturnim pomenom.

Podoba bika se pojavlja tudi na nalepkah, razglednicah.. Postala je simbol Španije na raznih športnih dogodkih. Po vsej Španiji najdemo približno 90 panojev v obliki bika.

Pri izdelavi silhuete bika so sodelovali domski učenci: Žiga Močnik, Lia Beriša Turk, Žan Vreš, Uroš Kerš, Miha Holobar in Žiga Vrabič.

Mentor: Matej Koleša

FD54ž
7

Dostopnost