MEDICINSKA SESTRA

 

Naši otroci potrebujejo veliko pomoči pri premagovanju zdravstvenih težav. Še posebej velja to za otroke, ki so v internatski oskrbi in starši zanje ne morejo v celoti poskrbeti.

Enkrat tedensko nas obišče zdravnica Goste Ksenija dr. med. iz šolskega dispanzerja Zdravstvenega doma. Z medicinsko sestro skupaj pregledata otroke, ki potrebujejo zdravstveno nego ali terapijo.

Medicinska sestra po potrebi odpelje otroke na pregled k specialistu, na rentgen ali v laboratorij.

Otroci lahko bolezen prebolevajo tudi v bolniških sobah naše šole, ki so urejene tako, da otrokom čim bolj približajo domače vzdušje.

Ena izmed nalog medicinske sestre je tudi naučiti otroke kako poskrbeti zase, kako varovati svoje zdravje, kako pomagati drug drugemu, kako se znajti v svetu zunaj šole, na cesti, med ljudmi, med prijatelji.

SKRB ZA ZDRAVE ZOBE

Urejena usta in zobje so ravno tako izkaznica naše osebne higiene kot urejeni lasje, roke in nohti. Usta niso samo začetek prebavil. Z usti govorimo, se sporazumevamo; velikokrat brez besed. Neprijetno nas preseneti, ko pri na videz urejenem sobesedniku namesto niza belih zob odkrijemo črnorjave škrbine. Neurejeno zobovje spremlja kaj rad tudi neprijeten zadah iz ust, ki lahko človeka v družbi onemogoči, ker se ga ljudje pričnejo izogibati. V družbi se ne more prisrčno smejati, ker bi tak smeh odkril zanemarjene zobe. Usta in zobovje opravljajo naloge nemoteno le tedaj, kadar so zdravi. To pa so le, če jim posvetimo nujno potrebno nego v vseh življenjskih obdobjih. Zato tudi na Osnovni šoli Glazija posvečamo ogromno časa negi zob. Naši otroci si zobe umivajo zjutraj, po vsakem obroku in zvečer, to pomeni petkrat dnevno. Redno obiskujemo naši dve zobozdravnici dr. Vilmo Cvikl in prim. dr. Marto Škapin, ki nam redno pregledujeta zobke, če so zdravi. Približno enkrat mesečno pa nas na šoli obišče sestra Gabi, ki otrokom ponudi roza tabletke, te pa pokažejo kako so otroci pridni in natančni pri umivanju zob. S tem pa se tudi udeležujemo tekmovanja za čiste zobe, kjer pa moram poudariti, da so naši otroci zelo uspešni. Poleg vsega tega pa si velikokrat ogledamo še kakšno videokaseto o preventivi zob, umivanju zob, kaj so testne tabletke…

Skratka na Osnovni šoli Glazija se držimo reka: ZOBJE SO OGLEDALO ZDRAVJA.

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)