Razstava “Nekoč je bilo”

Začetki smučanja segajo veliko let nazaj, a kot prelomno leto štejemo 1888, ko je Norvežan Nansen prečkal Grenlandijo na smučeh. Njegov podvig je močno vplival na razvoj rekreativnega in tekmovalnega smučanja. Pred tem so smučarji večinoma le hodili ali drsali po snegu.

Učitelj Beno Urbič hrani v svoji bogati zbirki kar nekaj parov starih smuči in krplje, ki smo jih razstavili v upravnem traktu. Vsi smo navdušeni nad bogastvom preteklosti, ki jo tako skrbno neguje. Seveda so tudi  učenci dali svoj prispevek in sodelovali z likovnimi izdelki. 

Zbrane smuči na sliki so stare približno od 80-60 let in so del moje dolgoletne zbirke. V pozni mladosti sem se na podlagi starih smuči, ki so bile na podstrešju pri starih starših v Mariboru pod Pohorjem, navdušil nad tem, da bi zbiral stare smuči. Kasneje sem izvedel, da sta na teh smučeh smučala tako moj stari oče in moj oče. K sreči sem bil tisti, ki je te stare smuči rešil pred uničenjem in sem jih spravil na varno do današnjih dni in so mi v veliko veselje in zadovoljstvo.

Na sliki zraven te skupine smuči pa je plakat iz začetkov smučarskih tekem za »ZLATO LISICO« na mariborskem Pohorju. Samo takrat leta 1969 se je tekmovanje imenovalo »Pohorski pokal« .

Vesel sem, da se je del smučarske zgodovine ohranilo v domači hiši.

Lep smučarski in zimski pozdrav!

Beno Urbič

Ta plakat na sliki, ki je star 56 let, mi je še posebej pri srcu, saj eden redkih ohranjenih plakatov iz začetka smučarskih tekem na Pohorju.

Na sliki se vidi »POHORSKA VZPENJAČA« in pa gondola na vrhu Pohorja. Zakaj mi je ta plakat tako pri srcu? Zato, ker sem se jaz v otroštvu in mladosti tudi večkrat na dan pozimi na smučanju prepeljal s takšno gondolo na vrh Mariborskega Pohorja. Imel sem pa še to prednost, saj sem bil doma v neposredni bližini spodnje postaje vzpenjače, pa še moj stari oče je bil zaposlen na vzpenjači. Res bi temu rekel, da sem imel rad zimo in smučanje skoraj pred nosom.

 

Zbirka teh smuči je nastala z vnetim zbiranjem in iskanjem starih smuči povsod, kjer sem hodil in spraševal okoli za takimi stvarmi. Te smuči so že novejšega datuma in so nastale po 2.svetovni vojni in so stare okoli 50 – 60 let. Nekje sem tudi izbrskal stare krplje za hojo po snegu, katere so uporabljali za hojo po globokem snegu.

Celotna zbirka starih smuči pa je nastala iz ljubezni do smučanja in do snega in zime, ki je zame najljubši letni čas.

In ena stara pesem pravi:

Zima si bistra,tvoj mraz nam izplahne,

tvoj mraz zamori do kosti vse grenkobe,

zarišemo čistih src jasne podobe,

in duh sprosti in kreposti nam vdahne,

ej, zima, si bistra.

Pri pouku tehnike in tehnologije so učenci sedmih in osmih razredov izdelali snežaka iz lesa breze. Pri delu so rezali vejo na kolute in izdelali gumbe za snežaka. Gumbe so nato okrasili s pirografom in narisali na obraz, oči, usta in obrvi. Ko smo vsi skupaj imeli vse sestavne dele pripravljene, pa so učenci s pomočjo učitelja sestavili snežaka v celoto.

Pri delu smo upoštevali varno delo in način obdelave naravnega materiala- lesa (les breze), ki s svojim belim lubjem spominja na belo zimo.

 

Izdelki učencev na temo razstave…

Razstavo si z veseljem in zanimanjem ogledajo tako učenci kot zaposleni na naši šoli. Učitelj Beno Urbič z veseljem popelje razrede po njej in ter deli svoje znanje z mlajšimi rodovi. Takole si je razstavo ogledal 6.a.

 

Dostopnost