DRAGI STARŠI, SKRBNIKI, REJNIKI

Če smo bili še nedavno nazaj navajeni na dnevno rutino, smo sedaj nenehno izpostavljeni situacijam, ki od nas zahtevajo hitro prilagajanje. Ta sposobnost nam je nekako že vrojena, že dojenček pokaže, ko menja maternično okolje z neznanim svetom na veliko fleksibilnost in sposobnost učenja. Tudi sami se vseskozi nenehno prebijamo čez različne spremembe in se prilagajamo. Če bi izbirali, bi se raje odločili za življenje pred ukrepi, življenje pred virusom. Strah nas je kako bo to vplivalo na naše otroke, nove generacije, ki prihajajo za nami? Zdi se, da nam je to obdobje vzbudilo nove vrednote, tiste, ki so prej nekje spale v nas. Prebudili smo tudi načine zaposlitve, ki jih morda pred tem nismo toliko prakticirali. Se morda odpravili na kratek družinski sprehod, nagrebli na kup listje in se zapodili vanj, nabirali kostanj in še in še … veseli smo, ko zatem vidimo nasmejane obraze in igrive oči. Zopet pa smo se soočali z negativnimi čustvi, saj se nekatere stvari niso mogle odviti tako kot bi želeli.

Preden smo zapustili šolske učilnice, je veliko otrok, če ne kar vsi, izrazilo željo, da bi se raje učili v šoli. Čeprav je bil to morda razred, ki je deloval nepovezan, se je takrat med njimi čutila pripadnost skupini in topli občutki, ko so bili skupaj. Nismo jim mogli dati upanja, da se bo to zgodilo, saj se vse odvija glede na aktualne okoliščine. In vemo, da otrok neha verjeti v nas, če nismo pri tem kar obljubimo dosledni, pa naj gre tudi samo za informacije.

Na drugi strani smo s strani medijev oblegani z novimi informacijami, ki prinašajo veliko negotovosti v prihodnost. Veliko staršev nam je navedlo, da teh sploh ne spremljajo, da so vsebine neprimerne, jih je preveč ipd. Tudi tukaj smo mi tisti, ki lahko izbiramo kdaj in koliko vsebin si bomo dovolili. Občutek imamo, da naš vsakdan ni več načrtovan ali vsaj težko rečemo kako bo naslednji teden, to nas dela nemočne. Pa vendar ne smemo pozabiti na to, da smo mi kreatorji svojega počutja, kreatorji svoje dnevne rutine. Tudi čas, ki ga preživite z otroci, najdražjimi je zelo pomemben in ne glede na vse je prav, da ohranimo pozitivnost in zaupanje v naš vsakdan, sprejemamo in ne obsojamo.

Staršem otrok posebnega programa svetujemo, da se ne obremenjujete z vsebinami, ki jih ne boste uspeli narediti. Naredite si tako, da boste najlažje zmogli z otrokom. Vse kar naredite šteje.

Dodajamo še vire pomoči, na katere se lahko obrnete:

Svetovalna služba

Damjana Goličnik, damjana.golicnik@osglazija-celje.si, 03 425 13 03

Gabrijela Žlof Leskovšek, gabrijela.zlof@osglazija-celje.si, 03 425 13 07

Monika Mavhar, monika.mavhar@osglazija-celje.si, 03 425 13 06

 

Brezplačna kontaktna številka za pomoč v duševni stiski 080 51 00, ki deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Prav tako je na voljo TOM telefon za otroke in mladostnike na 116 111, vsak dan med 12. in 20. uro, svetovalnice za psihološko pomoč Posvet, ki osebam v duševni stiski omogočajo pogovore po telefonu ali videu na 031 704 707 in 031 778 772 vsak delovni dan med 8. in 18. uro, terapevti Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, dosegljivi na telefonski številki 01 600 93 26 vsak dan od 16. do 20. ure, Klic v duševni stiski na 01 520 99 00 vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj in zaupna telefona Samarijan in Sopotnik na 166 123, dosegljiva 24 ur na dan.

Dodatna pomoč je dosegljiva pri lokalnih zdravstvenih domovih, v sklopu katerih delujejo Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov, Centri za krepitev zdravja in Zdravstveno-vzgojni centri, kontakte in delavni čas pa najdete na zgoraj omenjeni povezavi.

V primeru nasilja se posamezniki lahko obrnejo na Društvo SOS na telefonu 031 699 333 (od 9h do 15h), 080 11 55 (od 12h do 18h) in na drustvo-sos@drustvo-sos.si ali na Društvo za nenasilno komunikacijo na 031 770 120 (LJ) in 031 546 098 (KP), vsak dan od 8. do 20. ure.

Za splošna vprašanja glede korona virusa, tolmačenja odlokov, omejitev in napotitve na morebitne druge strokovnjake je bil ponovno vzpostavljen tudi klicni center 080 14 04, ki deluje vsak delavnik med 8. in 20. uro. Na vprašanja odgovarjajo študenti višjih letnikov medicine ob podpori strokovnjakov z različnih področij.

 

Vse dobro.

 

Svetovalne delavke:

Gabrijela Žlof L.

Monika Mavhar

Damjana Goličnik

Nuša Kramberger

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost